Greece-China newsletter April 2018

News Letter – Απρίλιος 2018

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων επτά χωρών της Ευρώπης αποτελούμενες από συνολικά 70 άτομα και στα πλαίσια του CEEC-China One Belt One Road strategy ολοκληρώθηκαν με πρωτοβουλία του European Chamber of Commerce Union of Central and Eastern European Chamber of Commerce στις πόλεις Dongguan και Shenzhen της Λ.Δ. Κίνας από 14-21 Απριλίου 2018 οι διεργασίες των συνεδρίων Sino-­EU Investment Economic & Trade Fair και First South New Economic Forum, China Economy · Global Sharing με διοργανωτές  την τοπική κυβέρνηση της Dongguan, την South China Branch of China Society for Social Economic and Cultural Exchanges και Shenzhen Media Research Association.

H Ελλάδα συμμετείχε με πολυπληθή αποστολή έχοντας ως θεσμικούς επικεφαλής τον Δήμαρχο των Αρχαιότερων πόλεων Άργους –Μυκηνών κ. Δημήτριο Καμπόσο και την Ελληνο-Κινεζική Ένωση Εμπορικών, Οικονομικών και Πολιτιστικών Επικοινωνιών εκπροσωπούμενη από την πρόεδρό κ. Νικολέττα Καπερώνη, η οποία με δική της παρέμβαση κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί και η Κύπρος με πέντε εταιρίες. Η Ελληνο-Κυπριακή αποστολή παρακολούθησε τα συνέδρια και κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των κινεζικών φορέων, επιχειρηματιών και ΜΜΕ. Αποτέλεσε δε την πρώτη είδηση στις κεντρικές ειδήσεις των κινεζικών media.

O Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Guangzhou κ. Γρηγόρης Τασιόπουλος παρέστη ως κεντρικός ομιλητής και έτυχε ιδιαίτερης τιμής και σεβασμού από τον χρυσό χορηγό των εκδηλώσεων στην Shenzhen, το μεγάλο Φαρμακευτικό Όμιλο ZHONGKANGFU GROUP PHARMACEUTICAL CO. LTD, ο πρόεδρος του οποίου κ. Tang Xianmin έχει ήδη επισκεφθεί την χώρα μας από το Δεκέμβριο του 2017 και έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την ελληνική εταιρία ΚΑΠΕΡΩΝΗ BFG AE, ενδιαφερόμενος για τουρισμό υγείας και ευεξίας, ως επίσης και για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων στα 2.200 φαρμακεία-σημεία πώλησης που διαθέτει ο όμιλός του στην Κίνα.  Παρέστησαν οι εταιρίες: Filliana Health Beauty Care, Cleanway, Noema, Pelaia, Ennea Εξαγωγές - Εισαγωγές Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων, Winery Dimosthenis Tsopelakos  Group of Companies (Evritos Wines), Waterfresh Hellas AE, PVK Group of Companies, Kaperoni BFG AE, Humboltd, Leaders Qualifications, Unicert, TEKK Services,  Greenpack Cyprus, Kyprosun Marine Services, Omirou & Omirou Law Firm Cyprus, TRD Touredima, η κα Πανταζίδου Γιώτα-Μαρία, η κα Ευθυμιάδου Δήμητρα από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο founder του Medical Silicon Valley κ. Μιχαήλ Περδικάρης, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας και η ΜΚΟ «Μία αγκαλιά για όλους». Πολύτιμη βοήθεια στην αποστολή προσέφεραν οι: κ. Louis Yu Yuanping, κα Anna Chan Chin Ying και κ. Φίλιππος Μανουσάκης Διευθυντής της Kaperoni BFG AE στην Κίνα. Σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρία διατηρεί γραφείο εντός του Κρατικού Επιμελητηρίου της Huzhou Zhejiang China με την πλήρη υποστήριξη του Κρατικού αυτού Οργανισμού (CCPIT CHINA).

Στις 20/4/18 στην πόλη Shenzhen, πάνω από 500 κυβερνητικοί παράγοντες, εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο forum, το οποίο προλόγισε ο Έλλην Πρόξενος κ. Γρηγόρης Τασσιόπουλος. Σε ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε από την κα Καπερώνη πρώτη δημόσια ανακοίνωση του Medical Silicon Valley, ενός έργου που όταν υλοποιηθεί θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα.

Ήδη συζητείται η άφιξη στην Ελλάδα του πρώτου μεγάλου group κινεζικών εταιριών και επισήμων οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου 2018 προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών σε επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο στο χώρο της υγείας και του τουρισμού. H επίσκεψη του group θα πραγματοποιηθεί από μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Υλικών της Κίνας και του Ιατρικού Οργανισμού Συνεργασίας της Κίνας με σκοπό την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Το group των 100 - όπως  αναμένεται - συνέδρων θα επισκεφθεί, επίσης, και τη Βόρειο Ελλάδα.

Κατά την παραμονή της στην Κίνα η Ελληνο-Κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε το Guangdong Medical University, το Cloud Computing Center Chinese Academy of Science και συμμετείχε στις εργασίες του opening ceremony του IT Harbour of CAS όπου η Ελληνο-Κινεζική Ένωση και η εταιρία ΚΑΠΕΡΩΝΗ BFG ΑΕ απέκτησαν δύο γραφεία που θα στελεχωθούν με ευθύνη των τοπικών κρατικών αρχών και θα λειτουργούν αποκλειστικά για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κίνα χωρίς έξοδα ενοικίου για χρονικό διάστημα δύο ετών.  Αυτό επετεύχθη μετά από προσπάθειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Επενδυτικών Επιμελητηρίων κ. Zhang Mingfei. Παρουσία των Επιμελητηρίων και των επτά χωρών που συμμετείχαν στις εν λόγω εργασίες υπεγράφησαν όλες οι σχετικές συμβάσεις.

Η Ελληνο-Κινεζική Ένωση ευχαριστεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Guangzhou κ. Γρηγόριο Τασιόπουλο και όλους τους συμμετέχοντες στην Ελληνική και Κυπριακή Αποστολή.